Zo kunt u het beste uw afval scheiden

Het wordt in Nederland steeds populairder om afval te scheiden. Naast dat u in bijna iedere gemeente sowieso al bepaalde afvalsoorten moet scheiden, gaan namelijk steeds meer mensen ook vrijwillig scheiden. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook nog eens goed voor het milieu. In dit artikel leggen we uit welke soorten afval u kunt scheiden.

Glas

Ten eerste kunt u glas apart bewaren van de rest van het afval. U dient deze naar een glasbak te brengen, waar u vaak een onderscheid hebt tussen bruin (en groen) glas en wit (doorzichtig) glas. Het is daarom handig om dit onderscheid zelf al te maken en uw leeg goed in twee aparte tassen mee naar de glasbak te nemen.

Papier en karton

Als tweede is het in veel gemeentes verplicht om papier – en dus karton – te scheiden. Het verschilt per gemeente hoe dit gaat; soms heeft u hier een aparte kliko voor, en soms moet u het zelf weggooien in speciaal daarvoor bestemde containers.

Plastic

Vaak is het niet verplicht om plastic te scheiden, maar steeds meer mensen doen dit wel. Plastic is één van de belangrijkste soorten afval om te scheiden wanneer het om het milieu gaat, omdat het gerecycled wordt. Daarnaast kunt u uw plastic afval vaak gratis op laten halen of naar een container brengen, waardoor uw restkliko minder vaak geleegd hoeft te worden en u dus geld bespaart.

afval scheiden

Oud ijzer

Wist u dat uw oud ijzer ook nog eens geld oplevert? U kunt uw ijzerafval bewaren en dit naar een speciaal inzamelpunt brengen. Vervolgens wordt dit ijzer dan gerecycled en krijgt u er geld voor terug. Hoeveel geld u krijgt hangt af van de ijzerprijs. Op https://www.kh-metals.nl/nl/ kunt u meer lezen over de prijzen van oud ijzer.

Groente-, fruit- en tuinafval

In veel gemeentes is het verplicht om groente-, fruit- en tuinafval, of GFT in kort, te scheiden van ander afval. Hieronder vallen dus etensresten en afval uit de tuin, of eigenlijk gewoon alles dat makkelijk verteert. Vaak heeft u hier een aparte container voor

Restafval

Al het afval dat u niet apart kunt weggooien of inleveren, kan bij het restafval. Weet u niet goed waar iets bij moet? Dan kan het nooit kwaad om het hierbij weg te gooien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *