Zo houdt u uw vlonderplanken perfect schoon

Nu het eindelijk weer lekker weer is, is het natuurlijk tijd om naar buiten te gaan! Lekker lange avonden buiten zitten in de zomer, en misschien zelfs eens barbecueën op het terras. Maar dan staat u ook die ene vervelende klus te wachten; uw terras – en dan met name uw vlonderplanken – schoonmaken aan het begin van het seizoen. In dit artikel geven wij u tips om uw vlonder het best schoon te maken – en schoon te houden.

Hoezo worden uw vlonderplanken zo vies en glad?

Ten eerste is het natuurlijk de vraag waardoor uw vlonder toch altijd weer zo vies – en vooral glad – wordt. Dat de vlonders op de duur vies worden is natuurlijk logisch, de planken liggen namelijk in weer en wind buiten. Maar waardoor worden ze dan ook zo glad? Dit komt doordat de viezigheid voornamelijk wordt veroorzaakt door algen. Deze algen groeien op het hout, vooral wanneer het vochtig is, en zijn enorm glad. Vandaar dus dat uw vlonders niet alleen vies ogen, maar ook spekglad kunnen zijn.

vlonderplanken schoonmaken

Bijhouden is de sleutel tot succes

Het is enorm belangrijk om het schoonmaken van uw vlonder bij te houden. Want ondanks dat u er in de winter waarschijnlijk weinig behoefte aan heeft om de planken schoon te maken als u verder niet eens in de tuin hoeft te zijn, is het wel belangrijk om dit te doen. Juist in de koudere, natte maanden. Dit is namelijk wanneer de algen het snelst kunnen groeien door het vocht, en dus worden de planken dat het snelst vies. Wanneer u het schoonmaken van de planken bijhoudt, en dit bijvoorbeeld ongeveer eens per maand doet, krijgen de algen minder kans om groot te worden, en dus zal het schoner blijven en minder glad zijn.

Gebruik geen hogedrukspuit, wel een bezem met water

Maar hoe moet u uw vlonders dan schoonmaken? Grote kans dat u geneigd bent de hogedrukspuit erbij te pakken. Dit is immers makkelijk, snel en effectief. Echter werkt dit op de lange termijn juist averechts. De algen groeien namelijk vooral in de groeven van het hout. Wanneer u dit hout schoonmaakt met een hogedrukspuit, spuit u met zoveel kracht op het hout dat u het hout aantast en de groeven alsmaar breder en dieper worden. Dit betekent dus dat er meer ruimte is voor algen om terug te groeien, en dat de planken in het vervolg dus juist sneller vies en glad worden. Gebruik daarom gewoon water en schrob goed met een harde bezem. Zo maakt u de planken wel schoon, maar tast u het hout niet aan.

Meer weten over vlonderplanken en het schoonmaken ervan? Kijk dan op https://www.houtdirect.nl/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *