Zie hoe mulch uw tuin kan helpen

Het verhogen van de productiviteit en het oogsten van goed fruit is het doel van alle mensen die planten, of het nu gaat om een grote producent of om mensen die alleen voor eigen consumptie telen. En in die zin zijn er verschillende maatregelen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de prestaties van uw tuin. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van houtsnippers.nl.

Deze methode brengt meer bescherming en productiviteit in de planten en heeft niet veel onderhoud en investeringen nodig om goede resultaten te bieden!

Wat is mulch

De mulch is een laag materiaal die op de grond wordt geplaatst om bij te dragen aan de verbetering van de bodem, de productiviteit en de kwaliteit van het gewas. Het kan anorganisch of organisch zijn. Zie het verschil tussen de twee typen:

Biologische mulch

De organische mulch wordt gevormd door materialen als o.a. boombladeren, houtsnippers, zaagsel, rijstschillen en droog gras. Dit type mulch ontbindt gemakkelijker, zelfs bij verschillende snelheden. Daarom moet een nieuwe toepassing van het materiaal vaak worden gedaan. De organische hoes biedt voedingsstoffen voor zowel de plant als de bodem.

Anorganische mulch

De anorganische mulch wordt gevormd door elementen zoals stenen, geƫxpandeerde klei, stoffen en rubbers. Dit type materiaal ontleedt niet zo snel als organische mulch, waardoor het onderhoudswerk minder is. Ondanks dit voordeel leveren dergelijke materialen geen voedingsstoffen voor de plant en verbeteren ze de bodemstructuur niet.

De meeste producenten geven de voorkeur aan houtsnippers kopen, want naast de voordelen van dit materiaal heeft het ook de capaciteit om de bodem te verbeteren en voedingsstoffen voor de planten te bevorderen. Bij deze keuze moet echter rekening worden gehouden met de bodemanalyse, het type gewas en andere kenmerken. Raadpleeg daarom een deskundige voordat u deze techniek gebruikt.

De voordelen van mulch

Het gebruik van mulch in de tuin kan verschillende voordelen opleveren, zowel voor de bodem als voor de gecultiveerde planten. Het belangrijkste voordeel is dat met de mulch, of die nu anorganisch of organisch is, de bodem langer vochtig blijft, omdat de gebruikte materialen de vloeistof vasthouden. Deze eigenschap is vooral belangrijk in de zomer, wanneer de grond sneller uitdroogt.

Op deze manier kan er minder vaak worden besproeid, omdat de afdekking de bodem langer vochtig houdt. In de winter helpt deze beschermende laag ook de effecten van lage temperaturen te verminderen. Een ander voordeel is de bescherming tegen plagen en invasieve planten. De mulch helpt de aantasting door schimmels en insecten te remmen en controleert ook de ontkieming en de onkruidgroei, waardoor de plant gezonder groeit.

Daarnaast kan de bodem ook meer vruchtbaarheid krijgen, omdat hij voedingsstoffen krijgt naarmate het organisch materiaal wordt afgebroken. Tot slot biedt de afdekking zelfs een esthetische winst voor de tuin of moestuin, omdat het uiterlijk van de ruimte uniform en goed verzorgd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *