Welk zaagblad kopen?

Dit artikel gaat over zaagbladen voor cirkelzagen. Welk zaagblad kopen voor jouw toepassing? We geven hier enige informatie om je te helpen bij die keuze. Cirkelzaagbladen heb je in allerlei maten en materialen. De tanden kunnen diverse vormen hebben. De gebruikelijk diameter is ongeveer 25 centimeter. De straal vormt de maximumzaagdiepte. Uiteraard is heel belangrijk welk materiaal je gaat zagen. Is dat bijvoorbeeld hout, metaal, kunststof of steen? De geschiktheid van een zaagblad voor een type materiaal wordt bepaald door het materiaal waarvan de tanden zijn gemaakt, hun vorm en hoek, en hoeveel ervan het blad telt.

Typen zaagbladen

Zoals in de vorige paragraaf is opgemerkt, dient er bij een zaagblad kopen rekening te worden gehouden met het soort materiaal dat je gaat zagen. We kunnen onder meer onderscheid maken tussen de volgende typen bladen:

 • Universeel zaagblad
  Dit type zaagblad wordt vaak gebruikt voor het zagen van onder meer spaanplaat, multiplex, meubelplaat, hardhout, gefineerd hout en cementgebonden materiaal.
 • Schulpzaag
  Dit zaagblad wordt voornamelijk gebruikt voor het schulpen of zagen van massief hout, panlatten en zacht à middelhard hout.
 • Meerbladzaag
  Een meerbladzaag wordt toegepast voor intensief werk in de vorm van opdelen in de lengterichting en schulpen van hout.
 • Ritszaag
  De ritszaag is voor het voorritsen van plaatmaterialen.
 • Groefzaag
  Een groefzaag wordt niet alleen gebruikt voor het maken van groeven in plaatmaterialen, kunststoffen en massief hout, maar ook schulpen.

Aanschaf

Alvorens een zaagblad te kopen, dient duidelijk te zijn wat je er precies mee gaat doen. Welk materiaal of welke materialen ga je bewerken en wat is de bewerking of zijn de bewerkingen? Hoe frequent ga je het blad gebruiken? Hoe fijn moet het resultaat zijn of is snelheid belangrijker? Je kunt zaagbladen online aanschaffen als je er zeker bent van wat je nodig hebt. Zo niet dan is een bezoek aan een speciaalzaak, waar je advies kunt krijgen, waarschijnlijk beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *