Waterskis voor watersport

aluminium carport

Nederland is hét land van water en watersport. Daar hoort ook waterskiën bij. Waterskiën wordt gedaan met een (speed)boot waarachter iemand wordt voortgetrokken die op waterskis of een wakeboard staat. Waar de zwaartekracht bij skiën en snowboarden ervoor zorgt dat je vooruit gaat, wordt dat bij waterskiën en wakeboarden gedaan door een motorboot of een speciaal kabelsysteem. De boot of het kabelsysteem is voorzien van een speciaal touw met handvat dat door de waterskiër wordt vastgehouden. Door de snelheid glijden waterskiërs als het ware over het water en kunnen (ook door de snelheid) diverse kunsten en sprongen uitvoeren. Waterskis en wakeboards zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, waarbij de breedte van de ski’s belangrijk is voor de stabiliteit en de beweeglijkheid. Om goed te kunnen waterskiën of wakeboarden moet de snelheid van de boot minimaal 20 km per uur zijn. Dat mag in Nederland alleen in snelvaargebieden.

Wat heb je nodig als je gaat waterskiën?

Zoals gezegd kun je waterskiën achter een boot of met een speciaal kabelsysteem. Je hebt dus een boot nodig die minimaal 20 km kan varen. Dat kan je eigen boot zijn, maar je kunt er ook één huren. Speciale kabelsystemen vind je door heel Nederland en om te waterskiën aan een kabelsysteem betaal je een bepaald bedrag per uur of dag. Als je begint met waterskiën dan heb je een waterski set nodig voor beginners. Er zijn ook combo waterskis verkrijgbaar voor meer gevorderde waterskiërs. Wanneer je erover denkt om ook te leren waterskiën op een monoski dan kun je ook kiezen voor een set waterskis die je ook kunt gebruiken voor het monoskiën. De nieuwste rage op het gebied van waterskiën is kneeboarden. Dit kan ook goed worden gedaan door wat jongere kinderen als ze maar een zwemdiploma hebben.

Comboskiën, monoskiën, wakeboard of kneeboard

Wanneer je gaat comboskiën dan heb je een set waterskis nodig. Bij slalomskiën (monoskiën) heb je maar één ski nodig waar je met twee voeten op staat. Bij het slalomskiën maak je meer snelheid en kun je scherpere bochten maken dan bij het gewone waterskiën. Bedenk vooraf dus wat je wilt gaan doen; combo skiën of slalomskiën. In veel gevallen kunnen combo ski’s ook worden gebruikt bij het slalomskiën, maar dan moet je op één van de twee ski’s een extra binding laten zetten. Je kunt ook kiezen voor wakeboarden of kneeboarden. Bij een kneeboard zit je op je knieën en daarom is dit makkelijker dan wakeboarden. Wanneer duidelijk is wat je wilt gaan doen kun je je verdiepen in de aanschaf van je waterskis, monoski, wakeboard of kneeboard. Het is belangrijk dat je een goed zwemvest aanschaft voor je eigen veiligheid.

Waar let je op als je waterskis gaat kopen?

Je kunt waterski’s kopen in diverse lengtes waarbij de lengte van de waterski afhankelijk is van je eigen lengte. Je kunt het beste ski’s kopen die 5 tot 10 cm korter zijn dan jezelf bent. Ben je beginner dan is een kortere ski, 20 tot 25 cm korter dan je eigen lengte fijner omdat deze meer onder controle te houden zijn dan langere modellen. Hoe breder de ski’s hoe stabieler je blijft op het water. 

Zeker voor beginnende waterskiërs is het aan te raden wat bredere ski’s te kopen bij World Nautic Center. Je kunt de meeste waterski’s kopen inclusief binding. Omdat deze bindingen soepel zijn kunnen ze worden gebruikt door iedereen. De meer ervaren waterskiërs gebruiken wel minder soepele bindingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *