Wat is het verschil tussen milieuvriendelijke en normale verf?

Hoewel verf verkrijgbaar is in een regenboog van kleuren, zijn niet alle verven even groen. In de regel is het verschil tussen een milieuvriendelijke verf en een conventionele verf gemakkelijk te zien: klap gewoon het deksel open en neem een ​​snuifje. De bekende frisse verfgeur van conventionele verf bestaat uit een verscheidenheid aan broeikasgassen en andere milieubelastende chemicaliën die vrijkomen in de atmosfeer wanneer de verf wordt aangebracht. Milieuvriendelijke verven daarentegen stoten weinig of geen milieu onveilige materialen de lucht in. Jotun verf heeft bijvoorbeeld een lage VOC, maar wat is VOC?

Conventionele verf en VOC

Als je een blik conventionele verf opent, zie je een romig mengsel van weekmakers, lijmen, verharders, pigmenten, biociden, droogversnellers, oplosmiddelen en meer. De oplosmiddelen die in conventionele verven worden gebruikt, zijn vluchtige organische stoffen. VOC’s helpen de ingrediënten in een gemengde staat te houden terwijl de verf vloeibaar is, maar ze ontsnappen naar de lucht wanneer de verf wordt aangebracht. Buiten combineren VOC’s met andere verontreinigende stoffen in de lucht om smog te creëren. Binnenshuis dragen VOC’s en weekmakers bij aan ongezonde binnenlucht, en langdurige blootstelling aan deze gevaarlijke luchtverontreinigende stoffen kan leiden tot ademhalings- en stofwisselingsziekten, hoofdpijn en tal van andere aandoeningen. Conventionele verven kunnen nog meer dan een jaar na het aanbrengen sporen van VOS, biociden en weekmakers afgeven.

Trae Lyx Ultra Mat heeft een VOC-waarde van ca. 5 g/l.

Verven met een laag VOC-gehalte

EPA-regelgeving staat bijvoorbeeld toe dat huisverf op waterbasis binnenshuis tot 250 gram VOS per liter verf bevat. Sommige verfmerken hebben huisverven met 50 g/L VOC’s, en verven die helemaal vrij zijn van VOS zijn nu ook gebruikelijk. Verfbedrijven prijzen deze producten vaak aan als een milieuvriendelijke optie, maar de eco-realiteit is iets gecompliceerder. Deze producten kunnen nog steeds HAP’s bevatten, en het toevoegen van kleurstoffen aan sommige verven met een laag VOS-gehalte kan de VOS-meting tot wel 190 g/L verhogen.

Gecertificeerde groene verf

Hoewel verven met een lager VOS-gehalte milieuvriendelijker zijn dan conventionele verven, hebben sommige huisverven een nog lagere impact op het milieu. Huiseigenaren kunnen eersteklas VOS-vrije verven kiezen die ook VOS-vrije kleurstoffen gebruiken, vrij zijn van vinyl en andere weekmakers en geen giftige biociden bevatten. Onafhankelijke organisaties zoals Green Seal, Greenguard en Ecolabel testen verven om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de hoogste normen voor milieuvriendelijke prestaties. Deze verven herken je aan het milieucertificeringszegel op hun etiket.

Natuurlijke verf

Caseïneverven worden voornamelijk gemaakt van melkeiwitten, kalk en niet-giftige pigmenten. Dit is misschien wel de meest milieuvriendelijke verf die er is, maar er zijn ook enkele praktische nadelen: de verf is lang niet zo duurzaam als moderne coatings en de kleurkeuzes zijn beperkt. Caseïneverven worden meestal in poedervorm geleverd en moeten onmiddellijk voor het aanbrengen met water worden gemengd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *