Ontbossing Amazoneregenwoud

pexels-oliver-sjöström-931007

Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op Aarde. In dit regenwoud vindt er veel illegale houtkap plaats. Dit zorgt er misschien voor dat de fundering van je carport of fundering van de overkapping vanwege de toename van constructiehout voordeliger is, maar er zit een keerzijde aan deze illegale houtkap. Er is namelijk een strenge ontbossing gaande sinds de jaren 60 in dit regenwoud.

Door deze ontbossing is sinds de jaren 60 er al bijna twee keer de grootte van Duitsland aan bos verdwenen.In 2013 werd er onderzocht hoeveel procent er van dit regenwoud verdwenen is, dit was toen 12 procent. 

Er zijn twee realistische scenario’s opgesteld voor de toekomst van het amazoneregenwoud. Het eerste scenario is wanneer de ontbossing in dit tempo wordt voortgezet, en er dus niks veranderd om deze ontbossing af te laten nemen, wordt er geschat dat het percentage van ontbossing in 2050 wel 40% (!) kan zijn.

Het tweede scenario is alleen mogelijk wanneer overheden zich ontwikkelen en actief de ontbossing tegen willen gaan door middel van de invoering van wetswijzigingen. Wanneer er niets wordt gedaan aan de ontbossing, zal het percentage van de ontbossing op 40% komen in 2050. Wanneer er wel wat wordt gedaan aan de ontbossing, en de wetswijzigingen zijn actief, kan dit percentage naar 21% ontbossing toe gaan. Dit percentage ligt voor bijna de helft lager ten opzichte van het eerste scenario.

Als particulier in Europa kan je ook je steentje bijdragen aan deze ontbossing. Wanneer je duurzaam hout inkoopt, zal dit afkomstig zijn vanuit een bos die duurzaam wordt beheert. Zo weet je zeker dat de ecologische functie van het bos voor de planten en dieren wordt behouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *