Lees hier alles over het verkrijgen van een sedumdak subsidie

Wil jij een groen dak aan te leggen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor subsidie, hierdoor kan de aanschaf een stuk goedkoper uitvallen. In steden is er vaak weinig ruimte voor groen. Daarom gaan veel steden de hoogte in. De gemeenten en provincies willen door nieuwbouw te voorzien van groene daken het groen in de stad verder uitbreiden. Maar hierin valt nog meer te winnen. Bijvoorbeeld door bestaande huizen te voorzien van groene daken. Dit is iets wat veel steden tegenwoordig promoten. In dit artikel behandel ik waarom een groendak goed is voor je portemonnee en waar je er subsidie voor kan krijgen. Als je nog opzoekt bent naar een bedrijf hiervoor kan je wellicht terecht bij Dakvergroeners.

Groen is goed voor de portemonnee

Als je je dak wilt vergoenen ben je misschien al bekend met de voordelen hiervan. Zo kunnen groene daken wel meer dan zeventig jaar meegaan. Een bitumen dak is bijvoorbeeld na vijfentwintig jaar wel aan vervanging toe. Ook kan de begroeiing in de zomer voor verkoeling zorgen. Net zoals dat lopen op gras bij warm weer verkoelend werkt, koelt ook een groen dak de omgevingstemperatuur. Dit bespaart weer stroomgebruik, omdat je de airco minder hoeft te gebruiken in huis. Wanneer je zonnepanelen op het groen dak hebt kun je de levensduur en het rendement van de zonnepanelen verhogen. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat zonnepanelen op een groen dak wel 6 tot 8% meer rendement kunnen opleveren. Dit komt door de koelere lucht boven het groen. Een groen sedumdak op een plat dak kun je in veel gevallen makkelijk zelf aanleggen.

Waar kan je de subsidie krijgen?

Met een groen dak werk je dus aan het verduurzamen van jouw omgeving. Dit is de reden waarom diverse instanties zoals waterschappen, provincies en gemeenten de aanleg hiervan stimuleren door subsidiëring. De hoogte van de vergoeding kan per subsidieverstrekker verschillen. Van 25 euro per m2 in de gemeenten Den Haag en Utrecht, tot wel 50 euro per m2 in de gemeente Nijmegen. Maar de provincie Brabant heeft bijvoorbeeld als eis dat de aanleg gezamenlijk met de buurt plaatsvindt, waarbij er dan € 10.000 per project beschikbaar is. Momenteel is er geen landelijke subsidie voor groene daken. Subsidies aanvragen verschillen dan ook per regio. Zo kan het zijn dat je in de ene provincie wel een subsidie kunt aanvragen, terwijl je dit in de andere provincie via een gemeente of het waterschap moet regelen. Ook met sedumdak subsidie verschilt dit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *