Kies voor planten, ook zonder tuin

Kiezen voor een groendak in plaats van een normale dakbedekking is zeker een esthetisch verantwoorde keuze. De groene daken geven het genot van een stukje natuur, maar het is vooral een keuze die thermische isolatie en energiebesparing, luchtkwaliteit, betere absorptie van omgevingsgeluid beloont.

Laten we dus eens nader bekijken wat sedummatten zijn het is en waarom vetplanten er een essentieel onderdeel van zijn.

Sedum, de hoofdrolspeler bij groene daken

Het groendak is één van die elementen die de groene architectuur gebruikt om een ​​gebouw te verkrijgen met een lage milieubelasting. In het gebied dat als groendak wordt gebruikt, wordt een mat ontworpen die wordt gevuld met grond waarop de planten kunnen wortelen. Speciale membranen begrenzen de maximale ruimte voor wortelgroei, waardoor ze de structurele elementen niet aantasten, de waterstroom vergemakkelijken en vochtigheid blokkeren.

Voor dit type dak hebben we in feite planten nodig met de volgende kenmerken:

  • ze moeten aangepast zijn aan bodems met een diepte van enkele centimeters, zelfs op hellingen
  • het is belangrijk dat ze weinig water verbruiken , vooral als ze zich in zeer warme gebieden bevinden.
  • het moeten groenblijvende planten zijn, die goed bestand zijn tegen lange en hete zomerdagen en tegen koude wintertemperaturen
  • het moeten planten zijn die geen onderhoud nodig hebben (maximaal 1-2 keer per jaar)
  • ze moeten decoratief zijn

Om al deze redenen worden vooral kruidachtige bedekkingen, mossen of vetplanten gebruikt, vaak afwisselend op verschillende delen van hetzelfde dak.

Groenbedekking met plantenmatten

Als je voor sedummatten kiest, krijg je een groep vetplanten met zeer weinig behoeften, met een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren.

Sedum is zo resistent dat veel bedrijven de grond niet op de weefsels leggen en er vervolgens de individuele planten aan toevoegen, maar direct sedumgazons aanleggen, een oplossing die maximale bruikbaarheid geeft, vooral wanneer de te bedekken oppervlakken hellend zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *