Glas; de oplossing voor het klimaatprobleem?

Glas

Glas is een van de makkelijkste stoffen om te recyclen, daarom wordt het ook aangemoedigd of verplicht om glas apart te verzamelen. Ook plastic, papier en groenafval worden apart verzameld. Deze stoffen worden verzameld in afvalcontainers, heb je een afvalcontainer nodig? Ga dan naar Kliko, zij zijn de bekendste en meest betrouwbare fabrikant van afvalcontainers.

Hoe wordt glas gerecycled?

Glas wordt gerecycled door glasscherven te verhitten totdat het vloeibaar wordt. Het vloeibare glas wordt door een speciale machine in druppels geknipt, deze druppels vallen in mallen. Daarna worden de druppels tegen de rand van de mal geblazen met perslucht en wordt het glas afgekoeld. Nadat het is afgekoeld heb je weer een ‘nieuwe’ fles of pot. Met dit proces wordt ongeveer 25% energie bespaard, het kost namelijk minder energie om glas te smelten dan de grondstoffen voor nieuw glas. 

Circulair

Glas kan oneindig worden gerecycled. In de EU is ongeveer 70% van al het glas gerecycled glas, wereldwijd is dit 32%. Glas is dus een circulair product, het kan een groot onderdeel zijn van de aanstaande klimaat revolutie. Hiervoor moet er wel meer geïnvesteerd worden in glasrecycling.

Hoe wordt glas gemaakt?

Glasplaten worden gemaakt door een mengsel van zand, kalk en soda te verhitten in een smeltoven op 1500 graden. Er ontstaat een vloeibare stof, deze stof wordt door een koeloven gestuurd. Hierna ontstaat een lang glaslint, dit glaslint, dit lint wordt dan door een machine in de gewenste maat en vorm gesneden. Dit niet de enige manier om glas te maken, je kunt ook glasblazen en glastrekken. Deze andere vormen van glas maken leveren ook andere producten op. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *