Drie tips om je huis frisser te laten ruiken

Elke keer als je vrienden of familie langskomen krijg je het weer te horen: er hangt een vreemde geur in je huis. Omdat je er zelf al jaren woont ben er al aan gewend geraakt, je bent geurenblind geworden. Herken je dit probleem? Maak je dan geen zorgen want wij hebben drie tips voor je op een rij gezet om je huis beter te laten ruiken!

Muffe geur door optrekkend vocht en schimmels

Het kan zijn dat je huis niet bepaald fris ruikt door de vorming van schimmels. Ja, dat lees je goed, je hebt mogelijk last van schimmels in jouw huis die niet alleen een onaangename geur verspreiden maar ook je gezondheid aantasten. De schimmel kan veroorzaakt zijn door meerdere factoren, maar vaak speelt vocht een grote rol. Als je last hebt van vocht in je muren of plafond, dan wordt het hoog tijd om optrekkend vocht te behandelen. Optrekkend vocht is vocht dat vanuit de bodem door de poreuze muren sijpelt en langzaam een weg in jouw woning vindt. Dit gebeurt veel in oude woningen waar nog geen beton ligt en waarvan de muren nog van bakstenen zijn gemaakt. Dit is niet eenvoudig op te lossen, en wij raden dan ook aan om een expert zoals www.carebrick.nl in te schakelen om dit probleem eens en voor altijd te verhelpen.

Ruim op en maak regelmatig schoon

Een andere oorzaak voor een muffe geur in jouw woning is vuil en rotzooi. Stof, etensresten en rommel kunnen een ontzettende vieze en muffe geur achterlaten. Zorg er dus voor dat jouw woning altijd goed is opgeruimd en probeer zoveel mogelijk karton en papier weg te gooien. Wij gebruikten altijd veel kartonnen dozen om spullen in op te slaan, maar al snel begon die ruimte steeds meer te stinken. Uiteindelijk hebben we alle kartonnen dozen vervangen door plastic opslagkisten en sindsdien ruikt het een stuk aangenamer.
Ook moet je regelmatig stoffen en stofzuigen. Stof is vaak de grootste oorzaak van een muffe geur in woningen waar mensen niet vaak schoonmaken. Als je vijf dagen in de week werkt en alleen woont dan is een uurtje in het weekend stoffen en stofzuigen al vaak voldoende om van die muffe geur af te komen.

Blijf ventileren

Als laatste tip, die je waarschijnlijk zelf ook al kent, is dat je goed moet blijven ventileren. Zorg dat de ramen altijd op een kier staan en zet soms eens wat deuren tegenover elkaar open om een natuurlijke luchtstroom te creƫren. Dit trekt ontzettend snel de muffe geurtjes uit jouw kamer en zorgt direct voor frisse lucht. In de winter is dit natuurlijk niet verstandig omdat je dan alle warmte kwijtraakt. Dan is het beter om ventilatieroosters boven de ramen open te zetten of te installeren. Hierdoor blijft je toch ventileren zonder dat je al te veel warmte verliest.

Dus heb je last van een naar geurtje in jouw huis? Ga dan op zoek naar eventuele vochtschade en schimmels en bestrijdt deze. Hou de kamers opgeruimd en probeer zoveel mogelijk karton te vermijden. Daarnaast kan je door goed te ventileren direct frisse lucht naar binnen halen zodat je vrienden en familie nooit meer hun neus hoeven dicht te knijpen wanneer ze op visite komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *