Dit is het verschillen tussen verschillende voedingen

Tegenwoordig heb je in elk gebouw elektriciteit nodig. Deze elektriciteit is nodig om allerlei apparaten te ondersteunen. Zonder elektriciteit heb je geen licht, maar je kan ook niet gebruik maken van computers of printers. Om die elektriciteit daadwerkelijk door te zetten naar alle apparaten, is het belangrijk dat er een goede voeding is. Er zijn echter verschillende voedingen die je zou kunnen gebruiken. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen deze voedingen? Lees dan vooral even verder voor meer informatie.

Lineaire voedingen

De lineaire voeding is een eenvoudig ontwerp waardoor sprake is van een stroomvoorziening. De lineaire voeding gebruikt een transformator en een gelijkrichter. Hierdoor kan de spanning worden omgezet naar de soort stroom die nodig is. Je kan zeggen dat de wisselstroom eigenlijk tot gelijkstroom wordt gemaakt.

Je kan kiezen tussen een gereguleerde en ongereguleerde lineaire voeding. Als je op een budget zit, dan kan je beter kiezen voor de tweede soort. Deze is namelijk een stukje goedkoper. Hiernaast wordt een ongereguleerde lineaire voeding ook als de duurzame variant gezien. De eerste variant is eigenlijk wat ingewikkelder. Een lineaire voeding wordt in ieder geval niet ingezet bij draagbare apparaten zoals een auto.

Geschakelde voedingen

Een andere soort voeding is de geschakelde voeding. Bij een geschakelde voeding wordt de energie als het ware omgezet naar een andere waarde. Deze omzet komt tot stand door een elektronische schakelaar. De stroom wordt op deze manier stabiel gehouden. Een geschakelde voeding kan bijvoorbeeld een 24V voeding zijn. Hierbij wordt de wisselspanning omgezet naar een gelijkspanning.

Het is belangrijk dat de voeding voldoende koeling heeft zodat het niet te heet wordt. Ook is het belangrijk dat er een begrenzing is van de inschakelstroom. Hierdoor kunnen de piekstromen worden beperkt. Geschakelde voedingen worden voor vrijwel alles gebruikt tegenwoordig. Je zou het kunnen vinden bij verlichtingsapparatuur, maar ook auto’s en boten.

Het verschil

Hopelijk is het nu een beetje duidelijk wat de lineaire en geschakelde voedingen inhouden. Het verschil zit hem dus in de manier waarop de beide voedingen werken. Bij een lineaire voeding wordt dus een transformator gebruikt. Op deze manier wordt de netspanning zo ingesteld dat het overeenkomt met je wensen.

Een geschakelde voeding gaat de spanning niet eerst nog verlagen. Dit doet een lineaire voeding dus wel. Geschakelde voedingen, zoals de 48V voeding zal je sneller terugvinden in een woning. Deze voeding zorgt niet voor een erge ruis en dat is wel het geval bij de lineaire voeding. Het is hoe dan ook belangrijk om de juiste keuze te maken tussen de voedingen. Laat jezelf desnoods adviseren als je er zelf niet uitkomt. Dit voorkomt op de lange termijn problemen en dat is natuurlijk erg fijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *