Circulariteit, een ander woord voor duurzaamheid?

Ieder jaar komt meer dan 100 miljard ton aan materialen de wereldeconomie binnen om stroom op te wekken, infrastructuur en huizen te bouwen, voedsel te produceren en consumptiegoederen zoals kleding en telefoons te leveren. Er zijn nu meer telefoons dan mensen op de planeet, en de hoeveelheid gekochte kleding zal naar verwachting in 2030 meer dan 92 miljoen ton bedragen.

Sommige schattingen suggereren dat 99% van de dingen die mensen kopen binnen zes maanden na aankoop wordt weggegooid zonder dat het materiaal wordt teruggewonnen. Dat komt omdat we hebben wat je een lineaire economie zou kunnen noemen. Het werkt door hulpbronnen te winnen en er producten uit te vervaardigen, die aan mensen worden verkocht en vervolgens na een korte periode van gebruik worden weggegooid. Toch wordt er steeds meer geopperd dat we circulariteit meer prioriteit moeten geven.

Wat is circulariteit?

Circulariteit of een circulaire economie kijkt verder dan het huidige extractieve industriële model van take-make-waste en wil groei herdefiniëren, waarbij de nadruk ligt op positieve voordelen voor de hele samenleving. Het houdt in dat de economische activiteit geleidelijk wordt losgekoppeld van het verbruik van eindige hulpbronnen en dat afval uit het systeem wordt verwijderd. Ondersteund door een overgang naar hernieuwbare energiebronnen, bouwt het circulaire model economisch, natuurlijk en sociaal kapitaal op. Het is gebaseerd op drie principes: verminderen van afval en vervuiling, het in gebruik houden van producten en materialen en natuurlijke systemen regenereren.

Het idee van een circulaire economie is eenvoudig: hulpbronnen beter benutten, kringlopen van hulpbronnen stromen sluiten door materialen volledig terug te winnen in plaats van ze te verspillen, en verspilling en vervuiling voorkomen door producten en materialen beter te ontwerpen en langer in gebruik te houden.

Een duurzame circulaire economie

Om tot een werkelijk duurzame circulaire economie te komen, zouden consumptie- en productiepraktijken samen moeten veranderen. Een duurzame circulaire economie omvat het ontwerpen en promoten van producten die lang meegaan en die kunnen worden hergebruikt, gerepareerd en opnieuw vervaardigd. Hierdoor blijft de functionele waarde van producten behouden, in plaats van alleen de energie of materialen die ze bevatten terug te winnen en producten continu opnieuw te maken. We moeten meer doen met minder materiaal en verantwoord consumeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *