Cedar hout – wat maakt deze boom zo bijzonder?

De groenblijvende ceder kenmerkt zich door zijn brede boomtop. Het behoort tot de coniferenfamilie en heeft veel zonlicht nodig om krachtig te groeien. Om deze reden is het alleen te vinden in een paar hoge bergen zoals de Alpen of de Himalaya en de westkunst van Noord-amerika.

Een waardevolle houtkeuze

De ceder is niet alleen zeldzaam en beschermd, hij groeit ook heel langzaam. Dat alleen al maakt het cedar hout zeer waardevol. Maar naast de unieke geur van cederhout heeft het nog andere eigenschappen die het iets heel bijzonders maken:

  • Hoge weerstand Ondanks zijn hoge sterkte is cederhout een relatief lichte houtsoort die zichzelf van nature beschermt tegen invloeden van buitenaf. Door de hoge concentratie essentiële oliën in het hout krijgen ongedierte en schimmels geen kans. Het hout beschermt zichzelf tegen weersinvloeden door een grijze patina op het oppervlak te vormen. De meeste timmerlieden kiezen voor cederhout omdat het gemakkelijk te bewerken is, een uitzonderlijk lange levensduur heeft en isolerende eigenschappen heeft.
  • Speciale verschijning Cedar hout kenmerkt zich door een unieke kleur die het onderscheidt van andere houtsoorten. Het hout van de ceder is niet alleen monochroom, maar varieert van bijna wit spinthout tot lichtbruin kernhout. Cederhout heeft een bijzonder fijne, gelijkmatige nerf, waarbij de jaarringen moeilijk te zien zijn.
  • Gezondheidsvoordelen Wilde ceders weten zich te verdedigen tegen invloeden van buitenaf zoals schimmels, ongedierte of rot: hun stam bevat veel waardevolle essentiële oliën die in het hout achterblijven, zelfs nadat de boom lange tijd tot houten planken is verwerkt.

Is het de moeite waard om cedar hout te kopen?

Het lijdt geen twijfel dat de ceder en het hout waardevolle eigenschappen hebben die de hogere prijs rechtvaardigen. Door de langere levensduur werpen de hogere kosten hun vruchten af. Als je iemand bent die meerdere jaren van zijn meubelen wil genieten, zit je met massief cedar hout aan de veilige kant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *