Alles wat je wil weten over palen voor in de tuin

Als je een tuin hebt, hoe groot die ook is, wil je natuurlijk dat die er tip-top uitziet. Hier horen de nodige kluswerkjes bij. Toch is klussen, in de tuin of elders, niet voor iedereen weggelegd. Een belangrijk onderdeel van het klussen in de tuin is het gebruiken van houten palen. Als je ze goed gebruikt kunnen ze een mooi accent zijn in je tuin en laten ze zelfs je tuin groter lijken. Daar komt meer bij kijken dan je wellicht zou denken en daarom gaat deze blog daarover. Want wat kun je met palen in je tuin? Moet je kiezen voor douglas palen of toch voor ander hout?

Douglas palen in de tuin

Houten palen worden vooral gebruikt voor wanden of schuttingen. Ook is het mogelijk om ze te gebruiken bij het bouwen van een tuinhuisje. Paaltjes kun je natuurlijk gebruiken om je tuin wat meer af te schermen, maar er zitten meer voordelen aan. Door zo een wand te plaatsen zorg je namelijk voor diepte in je tuin. Hierdoor lijkt de tuin vaak ruimer en is het spannender om naar te kijken. Er zijn verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen om wat ruimte tussen de palen te laten. Op die manier heb je een afscheiding zonder dat je de tuin helemaal afsluit. Ook het soort hout maakt uit. Douglas palen geven bijvoorbeeld een warme uitstraling. Zo is het mogelijk om je tuin helemaal van jou te maken.

Soorten hout

Een populaire optie voor palen is douglashout, omdat het een warme uitstraling heeft. Daarnaast heeft het een lange levensduur. Douglashout is namelijk afkomstig van de Douglasspar, een van de hardste naaldhoutbomen in Europa. Op het moment dat de boom nog niet gekapt is, is het hout geelrood of geelbruin. Als het hout droogt wordt het steeds harder en verandert de kleur naar oranjebruin. Als je het niet behandelt, gaat het hout ongeveer 15 jaar mee. Een ander voordeel is dat veel van het hout afkomstig is uit het Duitse zwarte woud, wat het een duurzame opties maakt. Douglashout is natuurlik niet de enige optie. Zo kun je ook kiezen voor hardhout. Deze houtsoort gaat langer mee (tot wel 25 jaar), maar is ook duurder. Ook Azobé is een optie. Net als hardhout gaan deze palen ongeveer 25 jaar mee. De keuze tussen douglas, azobé en hardhout kun je baseren op hoe lang het meegaat, maar ook de kleur verschilt tussen de soorten hout. Azobé is eerder donkerbruin en ook hardhout is wat donkerder van kleur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *