3 mogelijke oorzaken van waterslag

Veel mensen hebben te maken met waterslag. Toch is lang niet iedereen zich hier bewust van. Dit komt vooral doordat veel mensen niet bekend zijn met dit fenomeen. Maar wat is waterslag eigenlijk? In feite is dit niets anders dan het plotseling in gang of stopzetten van de stroom vloeistoffen in een leidingstelsel. In woonhuizen komt waterslag bijvoorbeeld vaak voor in de waterleidingen. Nu je weet wat waterslag is, kunnen we kijken naar de oorzaak. Helaas heeft waterslag niet één duidelijke oorzaak. Er kunnen namelijk meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan dit probleem. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we in deze tekst 3 mogelijke oorzaken van waterslag op een rijtje.

1. Kranen te snel openen en sluiten
Vaak wordt gedacht dat waterslag door externe factoren veroorzaakt wordt, maar dat is niet altijd het geval. Jij kunt zelf namelijk ook waterslag veroorzaken. Hoe? Door jouw kraan (te) snel te openen of te sluiten. Probeer het maar eens uit. Zet een kraan open en doe hem vervolgens snel weer dicht. De kans is groot dat er een harde knal hoorbaar is.

Klinkt het na het plotseling openen of sluiten van de kraan alsof iemand met een hamer op een leiding slaat? Dan heb je te maken met waterslag. Nu ben je vast en zeker benieuwd hoe deze knal veroorzaakt wordt. Dit komt doordat de vloeistof in het leidingstelsel plots in gang of juist stil wordt gezet. Gevolg hiervan is dat er drukverschillen optreden. Deze drukverschillen worden niet of nauwelijks opgevangen, waardoor er een (harde) knal hoorbaar is.

2. Apparaten in huis
Mensen zijn niet de enige oorzaak van waterslag. Dit probleem kan namelijk ook veroorzaakt worden door apparaten in huis. Uiteraard kunnen alleen apparaten die water gebruiken voor waterslag zorgen, zoals de vaatwasser of wasmachine. Wanneer de benodigde hoeveelheid water bereikt is, sluit het apparaat de watertoevoer af. Dit gebeurt vrij plotseling, waardoor de waterstroom van het ene op het andere moment wordt stilgezet. De drukgolf die hierdoor ontstaat, kan ervoor zorgen dat er een (harde) knal hoorbaar is.

3. Hoge waterdruk
Hoor je eigenlijk altijd een harde knal wanneer je water gebruikt? Dan ligt dit waarschijnlijk niet aan jezelf of één van de apparaten in huis. Nee, want in dat geval wordt waterslag veroorzaakt door een hoge waterdruk. Om te bepalen of dit inderdaad de boosdoener is, zoek je uit hoe hoog de waterdruk precies is. Dit kun je vaak aflezen op de technische installatie in jouw woning, zoals een cv-ketel. Het waterbedrijf waarbij je bent aangesloten, zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. In de rest van het huis ligt deze druk vaak net iets lager. Ligt hij (aanzienlijk) hoger? Dan is een hoge waterdruk waarschijnlijk de oorzaak van waterslag.
Wat kun je doen om waterslag te voorkomen?
Waterslag is een vervelend probleem. Daarom wil je het waarschijnlijk voorkomen. Als de knal enkel hoorbaar is als je de kraan snel opent of sluit, is dit vrij makkelijk. Open en sluit de kraan in dat geval minder snel. Als een apparaat de boosdoener is, kun je een waterslagdemper gebruiken. Het verschil in druk wordt dan opgevangen. Wordt waterslag veroorzaakt door een hoge waterdruk? Dan raden wij je aan een professional in te schakelen. Doe dit ook als er waterslag in een graco pomp zit. In deze twee gevallen kun je zelf namelijk niet veel doen tegen waterslag. Een professional slaagt er mogelijk wel in om het probleem te verhelpen. Je moet overigens wel weten dat er niet altijd iets te doen is tegen waterslag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *